Owsianka dyniowa dla prawdziwej jesieniary. Pożywne śniadanie zrobisz w kilka chwil
Dynia, orzechy, miód i poprawiający nastrój cynamon to wszystko, czego potrzeba, aby wprowadzić swoją poranną dietę w iście jesienne klimaty. Dlatego nie mamy najmniejszej wątpliwości: owsianka dyniowa to śniadanie godne prawdziwej jesieniary! Jest pyszna, pożywna, a robi się ją błyskawicznie.
Jak zrobić owsiankę dyniową?
Owsianka z dynią to owsianka z dodatkiem dyniowego puree. Taki mus z dyni można zrobić na dwa sposoby: albo upiec dynie i ją zmiksować, albo ugotować dynię w małej ilości wody, aż będzie miękka i zacznie się rozpadać. Takie puree można wykorzystać jako bazę do zup, ale też dodatek do ciast, ciasteczek czy jesiennych napojów. Jeśli nie masz dyniowego puree, niżej także podpowiadamy, jak szybko zrobić kremową, owsiankę z dynią.
Przepis: Owsianka z dynią
Owsianka na ciepło w jesiennym wydaniu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 335
Składniki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 6 orzechów pekan
Sposób przygotowania
- Robienie owsiankiPłatki owsiane odgrzej z mlekiem, aż będą miękkie. Dodaj puree z dyni, miód i cynamon. Na patelni upraż posiekane orzechy.
- Podawanie owsiankiCiepłą owsiankę przełóż do miski. Posyp prażonymi orzechami.
Owsiankę można udekorować także innymi orzechami, nasionami dyni, suszonymi lub świeżymi owocami (np. malinami, jabłkami, gruszkami czy śliwkami). W wersji wegańskiej i bez laktozy do zrobienia owsianki wykorzystaj dowolne mleko roślinne, idealnie sprawdzi się owsiane lub migdałowe. Jeśli lubisz bardzo kremowe owsianki, zalej płatki owsiane mlekiem wieczorem, a rano jedynie podgrzej w garnku z dodatkiem dyni, miodu i cynamonu.
Owsianka dyniowa bez puree
Jeśli nie masz dyniowego puree, nic nie stoi na przeszkodzie, aby również łatwo i szybko zrobić owsiankę z dynią. Wówczas kawałek dyni (polecamy tu dynię Hokkaido), zetrzyj na tarce i gotuj chwilę z mlekiem, aż dynia zmięknie (potrzeba na to ok. 5 minut). Dodaj wówczas nieco więcej mleka, niż jest podane w przepisie. Po tym czasie możesz dorzucić płatki owsiane, ale możesz też najpierw zmiksować mleko z dynią, aby uzyskać gładką, bardzo kremową konsystencję. Do mleka z dynią można także dodać odrobinę masła, które jest znakomitym nośnikiem smaków.